بعضی از افراد آنقدر جذاب و گیرا صحبت کرده و خواسته خود را بیان می کنند که ما واقعا کاری بجز تسلیم نداریم و با میل و رغبت به حرفهایشان گوش داده یا به خواسته آنان جواب مثبت می دهیم. سوال این است که چه چیزی باعث میشود که برخی افراد زیبا و دلنشین صحبت کنند و همیشه گل سر سبد جمع باشند و در هر محفل و جمعی ، توجه همه را جلب کنند؟ براي یافتن پاسخ این سوال در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
هوشهاي چندگانه اولين بار توسط هوارد گاردنر استاد دانشگاه هاروارد ارائه شده است. بر اساس اين تئوري تمامي انسانها داراي هشت نوع مختلف از هوش هستند كه يكي از اين انواع هوشها، هوش كلامی - زبانی است و ما بيش از همه به اين نوع هوش وابسته هستيم. كساني كه از هوش كلامی بالايي برخوردارند به هنگام سخن گفتن و نوشتن، از كلمات و اصطلاحات به خوبي استفاده مي كنند. اگر به اين موضوع فكر كنيد كه تقريبا تمامي تعاملات ما با افراد و دنياي اطرافمان توسط شنيدن، خواندن، نوشتن و گفتن كلمات اتفاق مي افتد آنگاه به اهميت اين نوع از هوش بيش از پيش پي خواهيد برد.
برای اینکه بتوانیم خوب صحبت کنیم باید از کلمات درست و مناسب با توجه به زمان و موقعیتی كه در آن قرار داریم، استفاده کنیم. لازمه این کار این است که هوش کلامی را بشناسیم و راه های تقویت آن را یاد بگیریم.
تعریف هوش كلامی:
روان شناسان اثبات کرده اند که ارتباط مستقیمی میان بکارگیری کلمات و گستره واژگان افراد با موفقیت آنها وجود دارد. با توجه با این موضوع میتوان فهمید که کلمات نقش تعیین کننده ای در رسیدن فرد به جایگاه فردی واجتماعی بالا ایفا میکنند. افراد با هوش گفتاری بالا که دایره لغات گسترده ای دارند، با قدرت کلام و شیوایی بیان خود می توانند ذهن و قلب مخاطب را هدف قرار داده و ارتباط موثری ایجاد کنند.
دایره واژگان ما محدود است:
شاید برای شما هم اتفاق افتاده که در موقعیتی قرار گرفته اید که به دنبال واژه بگردید و یا به اصطلاح حرف نوک زبانتان باشد ولی نتوانید آن را بیان کنید و یا برای توصیف درست کسی یا چیزی به مشکل برخورد کنید. اگر ما بتوانیم منظور و مقصودمان را با بیانی ساده و قوی، بسته به موقعیت و مخاطب با جملاتی متفاوت و درست بیان کنیم مسلما سطح بالاتر و بهتری از تعاملات و ارتباطات خانوادگی و اجتماعی را تجربه خواهیم کرد و میتوانیم راحت تر به جایگاه متناسب و بالایی که خواهان آن هستیم، دست یابیم. همچنین دایره لغات گسترده از بروز برخی از سوء تفاهمات جلوگیری کرده و به ما این امکان را می دهد که بهتر و زیباتر مقصود خود را بیان کنید.
خوب است بدانيد كه در زبان فارسی حدود نیم میلیون واژه وجود دارد، در حالی که افراد معمولاً در مکالمات خود از حدود دو تا سه هزار واژه محدود استفاده میکنند. یک واژه در واقع یک سازه ذهنی است که تفکرات خاصی را پشت خود ذخیره می کند. بنابراین هرچقدر دامنه واژگان خود را گسترش دهید، با حیطههای جدیدتری از تفکر آشنا خواهید شد. واژگان جدید شما را با دنیایی از مفاهیم جدید آشنا میکند و بدین ترتیب راه های جدیدتر و خلاقانهتری برای فکر کردن پیش روی شما قرار خواهد گرفت.
راه های افزایش هوش کلامی:
ضریب هوش گفتاری افراد با گستره دایره لغات آنها اندازه گیری می شود و البته دستیابی به این امر کاملا اکتسابی بوده و قابل یادگیری و تقویت است در ادامه چند راهکار که میتواند به شما کمک کند بیان می شود.
جدول و معما حل کنیم: باعث گسترده شدن دایره واژگان شده و همچنین افزایش قدرت تمرکز و توجه را در پی دارد.
کلمات بیشتری یاد بگیریم: ما وابستگی زیادی به هوش کلامی داریم زیرا ما تمایل داریم با کلمات فکر کنیم و خود را با کلمات ابراز کنیم. با استفاده از فرهنگ لغت میتوانیم معنی و مفهوم واژگان را فراگرفته و همچنین نحوه تلفظ صحیح آنها را یاد بگیریم
بازی کنیم: مقابل آیینه بایستیم و موقعیت فرضی را تصور کنیم وبا خود صحبت کنیم و سعی کنیم بجای کلمات معمول از واژگان هم خانواده و هم معنی آن استفاده کنیم
الگو برداری کنیم: به معلمان، اساتید، بازیگران و یا افراد سخنور و مشهور توجه کنیم و به نحوه بیان و جملاتشان دقت کنیم و به این فکر کنیم که چطور می توانیم از کلمات آنها با توجه به شغل و حرفه خود استفاده کنیم.
بنویسیم: در مورد موضوعات گوناگون مطلب بنویسیم و ویرایش کنیم. بازخوانی و ویرایش متن باعث غنی شدن دایره لغاتمان میشود.