ارائه ی قوی، چیزی است که بسیاری از افراد خواهان آن هستند و سعی می کنند تا بتوانند مهارتهای خود در زمینه ارائه و فن بیان را روز بروز تقویت نمایند. پیشتر در مقاله ی سخنرانی و ارائه مطلب ( پرزنتیشن ) یک هنر است در خصوص نحوه سازماندهی و تهیه محتوی برای داشتن یک ارائه منحصر به فرد صحبت شده است و در این مقاله قصد داریم با معرفی سه راهبرد ارزشمند، به شما این مژده را بدهیم که داشتن یک ارائه ی قوی به مراتب آسان تر از آن چیزی است که فکرش را می کنید. با ما همراه باشید.
دانش، پردازش، و بیان عاطفی، عناصر مهمی هستند که هر ارائه دهنده باید به آنها فکر کند. این عناصر به قدری مهم هستند که مردم بیش از 2000 سال است در مورد آنها صحبت می کنند و مطلب می نویسند. در مورد اینکه چطور سخنرانی تاثیرگذاری انجام دهیم، توصیه های زیادی در اینترنت ارائه شده و کتابهای زیادی برای آن نگاشته شده است، که برخی از آنها خوب بوده و برخی زیاد خوب نیستند. در ابتدای سال جدید سعی می کنیم تمامی چیزهایی را که در مورد ارائه، سخنرانی و ارتباط موثر آموخته ایم را در قالب سه راهبرد و پیام ارزشمند به شما ارائه نماییم تا با بهره گیری از آنها ارائه ی قویتر و سخنرانی جذابتری داشته باشید.
1 . تمرکز:
هر ارائه دهنده ی حرفه ای می داند که موفقیت هر ارائه یا سخنرانی (صرف نظر از محتوا)، با تمرکز شروع شده و پایان می یابد. این بدین معناست که صریحا مشخص کنید مخاطبین شما واقعا چه کسانی هستند، چه چیزی از شما می خواهند و شما چطور می توانید در زندگی شخصی یا حرفه ای آنها یک تفاوت معنی دار ایجاد کنید. برای داشتن یک ارائه قوی و یا یک سخنرانی تاثیرگذار شما باید برروی 6 چیز تمرکز نمایید:
جلب توجه آنها و حفظ آن
تضمین اینکه هر چه شما می گویید کاملا مربوط به مخاطبینتان است.
اینکه پیام شما روشن و جذاب است و چیزی نیست که همه از قبل از آن مطلع باشند یا بتوانند با یک ایمیل یا از طریق گوگل آن را بفهمند.
به سادگی بتوانند پیام شما را به کمک مثالها و داستانهایی که تعریف می کنید، درک نمایند.
لحظه ای که سخنرانی خود را تمام می کنید می خواهید مخاطبین شما برای انجام چه کاری آماده شده باشند و یا چه تغییری در فکر و نگرش آنها ایجاد شده باشد.
اینکه می خواهید چه احساسی را به شنوندگان منتقل کنید.
یک پیش شرط هر ارائه ی بسیار تاثیرگذار این است که روی غنی سازی محتوای ارائه ی خود (یعنی ارائه ی حقایق) نیز تمرکز نمایید. اگر محتوای شما ضعیف یا بی معنی باشد، دیگر مهم نیست چقدر سرگرم کننده یا برازنده ی شما (به عنوان یک سخنران) است، چون به هر حال مخاطبین خود را از دست خواهید داد. آنها نیاز دارند کاملا واضح بدانند و درک کنند که چرا باید به حرف های شما گوش فرا دهند. بدین منظور شما باید موارد زیر را در ارائه ی خود بیان کنید:
یک استدلال منطقی
داده های دقیق با بیان ساده
مزایا
مثال ها
مطالعات موردی
2 . احساسات:
ارائه های پر از حقایق، فرمول، نمودار و اطلاعات که فاقد عنصر احساسات بوده و نتواند با مخاطب رابطه حسی و عاطفی برقرار کند، بسیار کسل کننده هستند. بخش عاطفی و شهودی ذهن ما بسیار قدرتمند است و هنگامی که ذهن مخاطب درگیر پردازش حقایق و اطلاعت صرف شده و هیچ احساسی را از شما دریافت نمی کند در حقیقت در ذهن او جدالی میان منطق و احساس آغاز می شود. در این کشمکش معمولا بخش عاطفی و احساسی ذهن برنده است. این بدین معناست که ارائه اطلاعات و حقایق صرف، باعث می شود مخاطب بعد از مدت کوتاهی دیگر به شما و سخنانتان توجه نکند. پس محتوای سخنرانی و ارائه خود را طوری تدوین کنید که بتواند با مخاطب رابطه احساسی و عاطفی برقرار نماید. این وظیفه ی شماست که قبل از ارائه ی خود، تصمیم بگیرید که می خواهید مخاطبتان چه احساسی داشته باشند. فقط بعد از این کار می توانید فرایند ساخت ارائه را آغاز نمایید. ویژگی های زیر می توانند در این راه به شما کمک کنند:
داستان ها. مطالعه مقاله چگونه از داستان ها در سخنرانی خود استفاده کنیم؟ را به شما پیشنهاد می کنیم.
استعاره ها و حکایات
سوالات تفکربرانگیز
هیجان یا حالت تعلیق در مخاطب
شوکه کردن
شوخی کردن
غافلگیر کردن مخاطب
بزرگ ترین هدیه ای که یک ارائه دهنده می تواند به مخاطبین خود بدهد این است که به آنها کمک کند احساس خوبی را هنگام سخنرانی و ارائه تجربه کنند.
3 . آینده:
شما ارائه ای تهیه کرده اید که دارای محتوای غنی است و با داده ها و حقایق قانع کننده پشتیبانی می گردد و آماده هستید با استفاده از داستان به مخاطبین خود کمک کنید با شما ارتباط عاطفی برقرار نمایند. مخاطبین نیاز دارند آینده را ببینند. هر ارائه ای باید به مخاطب کمک کند تا او بتواند یک تصویر کلی از حقایق را در ذهن خود ترسیم نماید. این وظیفه ی سخنران است که یک نمای کلی( از مسائل و چالش های امروز تا احتمالات آینده) را به مخاطبین خود نشان دهد. آنها دقایقی از وقت خود را صرف شنیدن سخنان شما می کنند و می خواهند دقیقا بدانند آنها را به کجا خواهید برد و دنیای جدید آنها در آینده چطور خواهد بود. اصل لذت - درد که در اصل توسط زیگموند فروید بیان شده است نشان می دهد که اعمال انسان ها فقط در جهت حرکت به سوی نوعی لذت یا دوری از احساس درد است. مخاطب می خواهد بداند که گوش دادن به پیام شما و عمل به آن، چه لذتی در پی داشته و عمل نکردن به آن چه دردی در آینده در پی خواهد داشت؟
ارائه دهنده ی حرفه ای می داند که برای داشتن یک ارائه ی قوی، باید 3 راهبرد زیر را در پیش بگیرد:
آنچه که روی آن تمرکز می کند و کمک به مخاطبین برای تمرکز روی آن
نحوه ای ایجاد احساس در آنها
اینکه آینده چطور به نظر می رسد
امیدوارم از این سه راهبرد برای هرچه بهتر شدن ارائه خود نهایت استفاده را ببرید.