مهارت های ارتباطی چیست؟
مهارت های ارتباطی برای ایجاد یک رابطه موفق با دیگران لازم و ضروری است. ما همه روزه برای انتقال احساسات، اندیشه ها، افکار و تمایلات خود با یکدیگر در ارتباطیم. ارتباطات چه ساده باشد یا پیچیده، از پیش تعیین شده باشد یا اتفاقی، خواسته باشد یا ناخواسته، بخش عمده از زمان روزانه ما را به خود اختصاص می دهد.
مهارت در ایجاد یک رابطه موفق با دیگران بر توانایی ها و اعتماد به نفس ما افزوده و احترام دیگران را نسبت به ما جلب می کند.
تعریف ارتباطات:
كلمه ارتباطات كه در لغتنامه ها بعنوان معادل كلمه لاتین (Communication) عنوان شده است در دیدگاه محققین حوزه علوم انسانی به معنی “در معرض عموم قرادادن” عنوان شده است. این بدین معناست كه مفهومی كه در ذهن یك فرد است به میان سایر افراد راه یافته و به آنها انتقال یابد. از ارتباطات با عناوین دیگری مانند انتقال مفاهیم، انتقال معانی و نیز انتقال و یا تبادل پیام نیز نام می برند.
ارتباطات فرایندی است كه هم فرستنده و هم گیرنده پیام در آن نقش داشته و دخیل هستند. این فرایند می تواند مملو از خطا باشد و یا پیامهای ارسالی توسط گیرنده بد تفسیر شوند. در این حالت گیرنده دچار سردرگمی خواهد شد و شانس و فرصت شما برای ایجاد ارتباط موثر از بین خواهد رفت. در حقیقت ارتباط میان دو نفر وقتی موفقیت آمیز است كه فرستنده و گیرنده دقیقا اطلاعات مشابهی را از ارتباط میان خود استنباط و نتیجه گیری كنند.
به بیان دیگر ارتباطات، انتقال اطلاعات از فرستنده به گیرنده است به گونه ای كه برای هردو طرف واضح و قابل فهم باشد.اگر دیگران پیام شما را بطور شفاف و موفقیت آمیز دریافت كنند در حقیقت شما توانسته اید افكار و ایده های خود را به آنها منتقل كنید. اما ناتوانی در انتقال شفاف و موفقیت آمیز پیام به دیگران باعث شكست ارتباطات شده و همچون مانعی در برابر پیشرفتهای فردی و حرفه ای شما خواهد بود.
بررسی های انجام شده از شركتهایی كه بیش از 50 هزار كارمند دارند نشان می دهد كه مهارتهای ارتباطی یكی از مهمترین اصول این شركتها برای استخدام مدیران در بخش های مختلف است. نظرسنجی انجام شده توسط دانشگاه كسب و كار كاتزپیتسبورگ نشان می دهد كه مهارت های ارتباطی مانند توانایی ارائه شفاهی و كتبی و روحیه كار تیمی، عوامل اصلی دستیابی به موفقیت شغلی محسوب می شوند.
مهارتهای ارتباطی به رفتارهایی گفته می شود که شخص می تواند از طریق آن با دیگران به گونه ای ارتباط برقرار کند که باعث بروز رفتارهای مثبت و پرهیز از واکنشهای منفی در طرف مقابل گردد.
با وجود افزایش روزافزون اهمیت دستیابی به مهارتهای ارتباطی هنوزهم بسیاری از افراد به این امر توجه نمی كنند و همین موضوع باعث شده است كه قادر به انتقال افكار و ایده های خود نبوده و در برقراری ارتباط موثر با دیگران ناتوان باشند. این ناتوانی امكان رقابت موثر در فضای كاری و قرارگرفتن در مسیر پیشرفت حرفه ای را تقریبا غیر ممكن می كند.
اینكه دیگران بتوانند پیام شما را بطور شفاف و موفقیت آمیز دریافت كنند برای برقراری ارتباط بسیار مهم و ضروری است. برای دستیابی به این مهم شما باید پیامتان را دقیقا بشناسید و آن را بدرستی انتخاب كرده باشید، مخاطب خود را بشناسید و بدانید كه این پیام را به چه مخاطبی ارسال كرده و پیام چگونه توسط مخاطب درك خواهد شد. برای برقراری یك ارتباط خوب شما می باید موقعیت، شرایط فرهنگی و شرایط محیطی كه فضای صحبت شما را در برگرفته است را بسنجید.
اجزای اصلی یک ارتباط:
- منبع (فرستنده)
- پیام
- رمزنگاری پیام
- کانالهای ارتباطی
- رمزگشایی پیام (دریافت و تفسیر)
- گیرنده
- بازخورد
- محیط ارسال پیام
مهارت های ارتباطی:
مهارت های ارتباطی را مانند هر مهارت دیگری می توان آموخت. زیرا بسیاری از آنها در اصل رفتارهای ساده ای هستند که با دانستن و کمی تمرین می توانیم بصورت کاملا حرفه اجرا کرده و از آنها بهره ببریم. و مطمئنن نتایج مثبت آنرا در زندگی خانوادگی، حرفه ای و اجتماعی خود خواهیم دید.
برای دیدن ویدیوهای کاربردی در خصوص مهارت های ارتباطی از کانال آپارات ما دیدن فرمایید
لطفا مقاله بررسی ۸ جزء اصلی يك ارتباط موثر را هم مطالعه بفرمایید.